Politica ceaiului

Standard

De ceva vreme vuiesc ziarele spaniole:

– Argentina a expropriat YPF! Argentina a încălcat regulile dialogului!

Guvernul spaniol și el ( prin vocea ministrului industriei – Jose Manuel Soria):

– Măsura luată împotriva unei fabrici ( mai că n-a zis făbricutze) spaniole e considerată un gest de ostilitate împotriva Spaniei și guvernului spaniol.

Până aici am rămas rece ca gheața.

Sau ca o gheată. Că tot nu înțelegeam nimic.
Nu o cunosc pe această Cristina despre care vorbește toată lumea. N-am băut o cafea cu ea, nu știu dacă e prietenă cu poeziile lui Cortazar sau îl preferă pe Borges. Nu știu nici măcar care e culoarea ei preferată.
Știu doar că este la presidenta del estado de Argentina și se vorbește mult despre ea.

Azi, toată lumea era intrată până în gât în dezbateri de toate felurile și de toate culorile.

– Că e o urâtă. Cum își permite? Păi da! Că vrea bani în buzunarul personal. Guvern de hoți… Unde era azi Argentina fără investițiile spaniole? Că guvernul ăla e corupt. Că toată lumea își va pune coada colac pe un umăr și va face cale întoarsă. Argentina și-a tras un glonț în propriul picior. Vor înceta negocierile.

”Mda..”, gândeam eu, privind câmpia de anghinare ce se întinde dincolo de porțile fabricii , ”asta va descuraja investitorii să investească, popii să slujească, iar pisicile să toarcă.
Că doar ne bucurăm când vin investitorii, așa-i?
Când ne iau fabrici falimentare, pe care statul – format din lume care stă pe la televiziuni – n-a fost în stare să le transforme în profitabile.
Ne bucurăm că se folosesc de resursele noastre și mâna ieftină de lucru și reușesc să scoată profit. Ne bucurăm de parcă ar lucra pentru noi.
Și ne bucurăm degeaba. Statul nostru stă și doarme, impozitele merg încetinel, de industrie se ocupă alții, iar eu mă întreb pentru ce mai votăm.”

Îmi sorbeam ceaiul în liniște, în pauza de cafea, când unul din colegii de lucru, în plină febră patrioată scăpase un:

– Să se întoarcă toți argentinienii la ei în țară cu Messi în frunte!

și n-am mai răbdat:

NIMENI NU SE IA DE MESSI ÎN PREZENȚA MEA!
NICI MĂCAR MAICĂ-SA!

Și așa cum am obiceiul, de fiecare dată când am de-a face cu ziduri, construite din cărămizi identice, studiez desenele generale. Apoi fisurile. Apoi dejá dit -urile din discursurile agitatorilor de spirite.
Și apoi fac stânga-mprejur și plec.

Desenul general în cazul de față este următorul:

Repsol ( YPF S.A.) se ocupă, de la înființare, cu afaceri într-ale petrolului. De la exploatarea zăcămintelor, la rafinare. În 1999 cumpără pachetul majoritar de acțuni în Argentina și de-atunci
e una din multinaționalele grele care poluează în mai mult de 30 de țări.

Ieri, Cristina Fernandez de Kirchner a expropriat YPF. Adică a naționalizat forțat 51% din acțiunile companiei, lăsând Repsolul spaniol cu buzele umflate și cu un derizoriu procentaj de vreo 6%. De ce? Politicienii răcneau ce răcneau și ziarele. Parte din colegii mei răcneau ce răcneau și politicienii. Explicația pare a se concentra în jurul unui nou zăcămând de petrol descoperit pe teritoriul Argentinei dar și a pierderilor pe care, se spune, Repsolul le-ar fi provocat, obligând statul să cumpere petrol din import. Statul a pierdut și de câte ori pierde statul e caz de subminare a economiei naționale. Tocmai ei, care sunt al treilea mare producător de pe planetă!

Fisura numărul 1:

Repsol NU aparține statului spaniol. Adică statul vede praful de pe tobă, dacă vede ceva din toată afacerea. Odată cu privatizarea din 1987, Repsolul a trecut în mâinile fondurilor străine de investiții. Și de-atunci, multinaționala lu pește evită să plătească impozite prin șiretlicuri financiare sau refugiindu-se în paradisuri fiscale.
Reacția naționalistă a guvernului – care ia în brațe o multinațională – nu are sens. DE fapt reacția guvernului de-a salva băncile și de-a lipi la datoria suverană a statului, altele particulare – nu are sens. Pentru mine. Pentru alte minți mai luminate, o avea.

Fisura numărul 2:

Ceea ce nu se poate ascunde e dezastrul pe care scurgerile de deseuri ( 7000 între 2006 și 2010) l-au provocat în America de Sud.
Plus încălcări ale drepturilor omului semnalate în repetate rânduri ( Scandalul cu AECID – Agencia Española de Cooperacion Internacional al Desarollo, Scandalul cu Survival International și câte și mai câte).
http://www.repsol.com/es_es/corporacion/responsabilidad-corporativa/medioambiente/nuestros-datos/derrames.aspx

Fisura numărul 3:

Discursurile Cristinei sunt clare, fără umbre de interpretări. Ca de exemplu, cel de la Cannes (2011) când se declară împotriva sistemului financiar actual.


(…) suntem într-un soi de capitalism financiaro-anarhic, dacă-mi este permis. Piețele financiare investesc azi în commodities, dacă le este convenabil. Poimâine în petrol, după cum evoluează petrolul. Și pot mâine să se dedice pieței de bomboane dacă există posibilitatea să obțină mai mult. Fără să muncească, fără să producă, fără să investească, pentru a putea, foarte bine, să speculeze. De aceea, noi susținem că adevărata problemă e lipsa unei reglementări a piețelor financiare în lume.
Domnilor, marii producători de cereale, marile fabrici, oricât de mari ar fi, pot face doar mișcări speculative ,evident, în cadrul a ceea ce reprezintă sistem financiar. Nu există posibilitatea de-a specula, de-a obține dobânzi mai mari sau mai mici…Dacă acest sistem nu e deasemenea reglementat: cât se investește, cum se finanțează, de către cine, în ce condiții. Pe cine finanțăm? Vom continua să-i finanțăm în continuare pe brockeri care se ocupă doar de IFD ( instrumente financiare derivate)? Sau vom începe să-i finanțăm pe cei care produc alimente, bunuri și servicii? Aici e cheia. Cred că focalizând problema în reglementarea pieței de commodities sau alimente e o viziune absolut parțializată.
Eu sunt…o…fanatică a real politic…și știu unde se iau decizile. Dacă cei care conduc lumea – pentru că au dorit să o conducă – nu vin cu soluții clare și concrete în ceea ce privește reglementarea piețelor financiare, și doar se limitează să noteze ce și cât cheltuie fiecare țară, fără să controleze ce face fiecare bancă de investiții, sau agenție de rating, sau mișcare a bursei…spuneți-mi dv, că sunteți cu toții oameni de afaceri, sau aveți legături cu acest mediu…ce credeți că se întâmplă, când, într-o zi, se trezește doamna Merkel, spune ceva negativ, iar bursele intră în picaj câte 4, 5 puncte, sau în altă zi, se trezește domnul Sarkozy și spune ceva care pare să calmeze totul, iar bursele reîncep să crească alte 10 puncte, în altă zi , domnul Papandreu decide un referenduum și o luăm cu toții la vale? Dumneavoastră credeți că nu există oameni care câștigă averi cu astfel de mișcări de bursă, fără să facă absolut nimic, așezați la un birou, operând un calculator? Asta e problema pe care conducătorii statelor n-au reușit să o rezolve. Și suntem așa de 3 ani. Si, normal, că atunci când unui bolnav nu i se dă medicamentul corespunzător, situația lui se agreavează pe zi ce trece. (…)”

Fisura numărul 4:

– Am intrat pe pagina de la Repsol și chiar ei scriu că au încetat investițiile în ultima perioadă în Argentina. Mai mult, chiar ei recunosc că au avut o mulțime de scurgeri accidentale în America de Sud poluând mediul înconjurător într-un mod iremediabil.

încercam eu niște argumente (și începutul unei dezbateri dincolo de huo) în pauza următoare.

– Păi e o urâtă. Cum își permite? Păi da! Că vrea bani în buzunarul personal. Guvern de hoți… Unde era azi Argentina fără investițiile spaniole? Că guvernul ăla e corupt. Că toată lumea își va pune coada colac pe un umăr și va face cale întoarsă. Argentina și-a tras un glonț în propriul picior. Vor înceta negocierile.

I rest my case: Cu zidurile nu se poate dialoga.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s