La Paella de Mariscos rețeta

Standard

E posibil ca la origini sa aibă ceva influențe arabe ( ca o altă mâncare ”națională” care aduce a cush-cush), dacă tot au adus arabii din nordul Africii, orezul prin secolul 8, dar dacă nu e vorba de o paella arzând în flăcări, profesoarei mele de artă culinară – Loli,  nu-i prea arde de explicații extra când e în toiul gătitului. Pentru că Loli e o artistă, chiar dacă n-ar recunoaște asta  în ruptul capului.  Adică are toate simptomele: visare cu ochii deschiși, încăpățânarea de-a face lucrurile a su manera, spontaneitate ( aka datul cu bățul în baltă  😀 )…și acel ceva care scoate La Pieta dintr-o tufă de zmeură, dacă îi aduce vântul microbul inspirației. Și se poate considera că Loli is infected :D.

”Una chispa por alli” ( fraza ei favorită), ”una chispa por alla”, ”un punaico de pimenton” etc. ”Has apuntado?” mă întreabă în treacăt, în timp ce eu de-abia mă țin după ritmul ei. Câteodată mi se pare că e o combinație între savantul nebun si  Leonard Bernstein. Abia apuc să-i spun că da.

Pentru această povestioară (sau bildungsroman …neah…doar povestioară 😛 ) ,  e nevoie, în primul rând, ca pentru orice paella, de o tigaie maaaare ( paellera ), la fel de lungă precum lată (adică rotundă sau cel puțin pătrățoasă , de preferat rotundă 😛 ), cu două urechi ce se folosesc la învârtitul pe foc pentru a nu se lipi orezul. Asta pentru că introducerea folositoarei linguri de lemn e privită de către spanioli la fel de disprețuitor cum e privită ignoranța folosirii bețișoarelor de bambus de către amicii chinezi de la restaurantul din colț. 😀  Tigaia mea, de ex,  e de 28cm diametru interior. 

Acum, dacă mă întrebi pe mine, cea mai cea dintre cele mai cele și singura pe care am avut chef să o încerc :D, dar alături de care voi rămâne până la moarte, e paella de mariscos.

Rețeta nu e complicată. În sensul că daa: are mai multe etape decât tortilla de patatas, dar n-o să te prindă sfârșitu lumii în bucătărie 😛 . Așa că nu dispera. În cazul în care o faci, un pahar de vin roșu face bine la nervi ;). Ai grijă să te limitezi la unul singur, savurat pe parcursul unei ore ( da măi, savurat, că doar nu vorbim de o bere pe care o dai pe gât de sete  :P). Cam o oră durează și timpul în care Paella se aranjează, își pudrează nasul și își rumenește obrajii 😉

Ca materie de la începutul Universului, înainte de Big Bang, poate intra Peștele ( ton sau seva asemănător, nu din conservă, ci de preferință cumpărat proaspăt sau congelat), Anillas de Calamar ( inele de calamar ), Gambas ( creveți cruzi, vreo 6), Mejillones ( midii, vreo 6), Un gogoșar verde ( asemănător cu cel de la empanada de atun ), roșii măcelărite ( sau bulion), usturoi, pătrunjel și…tam tam tam orez ( cu bob rotund, nu basmati sau alte minuni), despre care zice Loli, că un pumn pentru fiecare persoană pentru care gătești e ok.  Acum…asta cu pumnul e relativă. În pumnul meu, de ex, abia încape o vrăbiuță subnutrită. Așa că ia de-aici măsurători: cam 250g la fiecare vecin hămesit care vine să-ți caute prin frigider.

E indicat să ai totul la îndemână când începi, la foc potrivit ( adică echilibrat, așa cum sunt toate lucrurile care ies bine în viața asta ).

Dacă ai de-a face cu midii proaspete, trebuie să le lași în apă, înainte de-a începe cu restul pregătirilor, până se deschid ( așa se testează dacă midiile sunt bune; dacă ti le-au vândut ”proaspete” de la magazin și nu se deschid când le lași în apă, înseamnă că nu sunt chiar așa de proaspete… ).

Loli taie peștele în cubulețe pe care le aruncă într-o tigaie mai mică ( nu paellera) cu vreo câteva linguri ( 3-4) de ulei. Le lasă până se albesc și apoi le scoate pe o farfurie. În același ulei frige apoi, ușor, ardeiul, taiat cum ai chef să-l mănânci. După care îl scoate în aceeași farfurie cu peștele.

Copăcel, copăcel și ajungem la sofrito. De fapt, falsul sofrito. Adaugă bulionul – cam un pahar și un pic de 250ml,  ( dacă ai rămas fără ulei, apăi io zic să mai adaugi) și îl lasă până pierde un pic din apă, după care aruncă înăuntru inelele de calamar ( din care pui cât ai chef). ”Le das una vuelta rapida y le apagas el fuego”, ar spune Loli.

Când pregătești paellera, aruncă in ea peștele și ardeiul din farfurie,  inelele de calamar și sosul de rosii. Dacă ai ajuns până aici, ești pe calea cea bună: greul acum începe :P.  Adaugă 1L ( la vreo 500g orez) de apă amestecului de mai sus și când acesta începe să fiarbă, adaugă orezul.

Între timp, decojește vreo 2 căței de usturoi și aruncă-i și pe ei la restul lumii. NU ATINGE CU LINGURA DE LEMN AMESTECUL! dacă nu vrei să te urmărească blestemul cartaginezilor :P.

Partea delicată , pentru că e subiectivă, o reprezintă  potrivirea de gust. Adică, roșiile nu trebuie să fie prea acide, dar nici prea dulci ( aciditatea o corectezi cu bicarbonat), se adaugă Azafran ( șofran) și un soi de colorant alimentar pe care lumea îl folosește pe aici de culoare portocalie, pentru a da orezului tonul gălbui ( nu e obligatoriu – eu nu îl folosesc), piper, sare, până când poți spune că ai să  înfuleci o oală întreagă fără să ți se facă rău :P.

Când orezul începe să se umfle și apa să scadă, adaugă midiile și creveții.

Toate ingredientele se așează  la locul lor dacă începi să ”bâțâi” de urechi tigaia ( la paellera), circular, ca și cum ai învârti volanul unei mașini, ca în poza de mai jos:

poza din  ( http://www.buscapaella.com/images/paella_marisco1.jpg )

Când orezul e fiert, stinge focul, ai răbdare vreo 5 minute, deschide un vin alb luat de la rece – Pazo merge foarte bine –  sau roșu ( Rioja Cune),  dacă faci parte din fan club ca mine 😉 și Poftă mare 🙂

PS: Dacă nu ai chestii la indemână, proaspăt scoase din mare, merg și congelatele. Prietena M zice că se găsesc prin magazine pungi cu lighioane de mare. Se aruncă in paellera, fără a se decongela ( până se înmoaie în tigaie), înainte de-a arunca peste, sosul de roșii și se respectă pașii descriși mai sus 😉

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s