Absența din prezent

Standard

Sunt mai înceată decât media. 

Mă prind greu.

Mă desprind și mai greu.

Finalurile mă iau întotdeauna pe nepregătite, într-o lume în care toți din jur par să își dea seama de lucruri de care eu nu-mi dau. Ca și cum aș dormi în timp ce toți ceilalți trăiesc.

– Păi că lucrurile se schiiimbăă! se văieta o prietenă în timp ce plângea în ultima zi de liceu, iar eu nu înțelegeam de ce. Nimic n-o să mai fie la feeeel!

– Fugi de-aici! Cum să se schimbe? În sfârșit suntem maaaari și putem să facem orice! ORICE! râdeam eu de ea.

Și ea credea că vreau să o încurajez. Credea, la fel ca toată lumea, că eram cea mai curajoasă din clasă. Dar nu eram. Aveam doar obiceiul să mă arunc de pe poduri fără să-mi treaca prin minte că mi-aș putea rupe ceva. Nu din curaj, ci dintr-o absență inconștientă. Absența din prezent.

– N-o să ne mai vedem! O să ajungem într-un oraș maaare, la facultăți diferite și abia dacă o să ne mai vorbim! mă privea ea tristă.

– Fugi de-aici! hohoteam eu. Nu este orașul așa de mare încât să nu ne ciocnim toată ziua pe stradă!Vorbești prostii!

Însă prostii vorbeam eu. Ne-am mai întâlnit de vreo 5 ori de-atunci. Prima oară, când am revenit la deschiderea anului școlar al noilor boboci. Să-i vedem pe profi. Profii noștri! Care nu mai erau ai noștri…

Și i-am văzut. Înconjurați de alți elevi.

O altă curajoasă, cu fluturi de plastic în păr, își târâia tivul blugilor pe sub teniși, iar maică-sa o întreba și pe ea de 3 ori dacă a înțeles ce i-a zis, pentru că doar era la liceu acum și nu se cuvenea să-și mai țină, ca și până atunci, capul în nori. Și ea răspundea că da da da, în timp ce privea cum se ridică frunzele roșii în vântul de toamnă, iar eu mă uitam ca într-o oglindă din trecut.

Mi-am dat seama atunci. După ce toată lumea știa deja, abia atunci știam și eu. Și m-am ajuns din urmă. Ca să-mi pun primul Punct. Asta pentru că aveam nevoie să încep o frază nouă. Și nu poți să începi o frază nouă până nu pui Punct celei vechi.

Am pus primul Punct nepieptănatei cu fluturi de plastic în păr. I-am împăturit cămașa în carouri rosii, i-am îndoit la dungă blugii pe un umeraș și i-am așezat tenisii în cutia de sub pat.

Pentru bunica, gestul nu era ceva ieșit din comun, dar pentru mine era totul. Aveam nevoie să fiu suficient de goală pentru teniși noi.

De-atunci am obiceiul să pun puncte în trecut, în timp ce alerg să mă prind din urmă. Să încep alte fraze. Să mă arunc de pe poduri vechi în ape noi. Și nu știu cum, dar tot las o cutie de tenisi sub un pat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s